fbpx Přečtěte si | Beru.cz

Přečtěte si

Poslední dinosaurus z Mladé Boleslavi: Škoda 125 L uzavřela éru motorů vzadu

21.07.2024 | Radek Pecák

V roce 1964 začala mladoboleslavská automobilka Škoda produkovat vozy s motorem vzadu a pohonem kol zadní nápravy. U této koncepce pak setrvala dalších 26 let, přičemž řada 742 známá jako 105/120 vydržela na výrobních linkách 14 roků. Jako vůbec poslední dílčí novinku značka v roce 1988 představila typ 125 L.

Nové Audi: Šestiválec zůstává, mění se ale vstup do kufru a také číslo v názvu

20.07.2024 | Radek Pecák

Německá prémiová značka Audi představila novou generaci svého nejmenšího sedanu a kombi. Ovšem kvůli vyhrazení sudých čísel pro auta s elektrickými pohony se musí měnit označení z původního A4 na A5. I nadále bude k dispozici sportovní verze S4. První exempláře do České republiky dorazí v lstopadu.

KVÍZ: Motorky MV Agusta, to není jen božský Ago. Prověřte si, co o značce víte?

20.07.2024 | Edvard D. Beneš

V tomto zábavném kvízu se vydáme do světa motocyklů. Zacílili jsme se na světoznámou italskou značku MV Agusta, která se většinou zaměřuje na výrobu sportovních a závodních motocyklů. Při vyslovení jména MV Agusta se motorkářům a příznivcům motocyklových závodů dozajista ihned vybaví jméno Giacomo Agostini. Ale nejen o něm je dnešní zkouška vašich vědomostí. Připravili jsme pro vás celkem patnáct otázek. 

Ve vedrech dejte pozor na přehřátý motor. Řidiči často dělají jednu velkou chybu

19.07.2024 | Edvard D. Beneš

Extrémní horko se na nás v posledních týdnech valí ze všech stran. To, že vysoké letní teploty jsou velkou zátěží pro lidský organismus je samozřejmou věcí, ale že to je velice náročné období i pro auto, to si možná každý řidič ne zcela uvědomuje. Pojďte si s námi připomenout některé zásady, které byste měli dodržovat, když usedáte za volant a chcete v době velkých veder někam vyrazit. A také na to, co dělat, když úmorné vedro vašemu plechovému miláčkovi zrovna nepřeje.   Vedra trápí i auta: pozor hlavně na přehřátý motor. Jak předejít jeho poškození?

Policisté hledají řidiče, který bez ohledu na značky vjel na D1 do protisměru

19.07.2024 | Marie Sehnálková

Nepochopitelné a velmi riskantní chování řidiče, který na dálnici D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou najel do protisměru a nějakou dobu v jízdě pokračoval, zachytila kamera. Událost se stala v úterý 16. července poi 11. hodině.  Policisté nyní po šoférovi pátrají a žádají o spolupráci také řidiče, kteří v danou dobu úsekem projížděli a situaci se jim podařilo zaznamenat.  

Kolik stojí nejlevnější a nejdražší Octavia? Škoda zkompletovala ceník

19.07.2024 | Dominik Valášek

Škoda Octavia čtvrté generace po faceliftu má konečně kompletní ceník. Dala si celkem na čas, neboť první ceny českého bestselleru se objevily už na konci března – tehdy v „osekané“ verzi bez nejlevnějších a nejdražších variant. Nyní už jsou ovšem k dispozici všechny motorizace a varianty, takže zbývá jediná otázka: Kolik za to?

5 tipů pro bezpečné cestování autem během letních měsíců. Na co si dát pozor?

19.07.2024 | Radim Šlezingr

Víte, že dopravní provoz na našich silnicích je o letních prázdninách v něčem odlišný než během zbytku roku? Tyto dva měsíce (červenec a srpen) totiž mají podle dopravních odborníků svá specifika. Za volant usedá více unavených a vystresovaných lidí a hrozí tak větší nebezpečí dopravních nehod. Přinášíme proto rady, jak cestovat během léta bezpečněji.  

Motoristický svátek je tu! Do Slaného se sjedou veterány na historický závod

19.07.2024 | Daniela Martinovská

Trasa dlouhá padesát kilometrů, dobová móda, stovky krásných veteránů a také Jan Přeučil. Takový bude Slánský okruh, který se v sobotu 20. července uskuteční na Masarykově náměstí ve Slaném. Závod má velmi dlouhou tradici, poprvé se konal v roce 1952, kdy ve Slaném zvítězil na svém motocyklu legendární František Šťastný.

Volkswagen ID.Buzz: skvělé MPV, které hýří prostorem a potěší každou maminku

19.07.2024 | Viola Procházková

Elektrická dodávka, která pojme pět lidí a k tomu téměř nekonečné množství věcí? V reálném životě funguje překvapivě dobře a až na pár malých mušek Volkswagen ID.Buzz poskytuje ideální zázemí pro rodinnou jízdu.

Spalovací motory nejsou mrtvé. Tyto tři nové koncepty mohou změnit svět aut

18.07.2024 | Dominik Valášek

Již dlouho se mluví o definitivním konci spalovacích motorů a tolik propíraném zákazu jejich výroby od roku 2035. Od té doby bychom měli všichni definitivně přesednout do elektrických aut. Jenže stále nám zbývá ještě deset let a jedno je jisté – spalovací motor ze dne na den nikam nezmizí. Důkazem mohou být i tři inovativní spalovací motory, které blíže představujeme v tomto článku.

Legendární Amerika se přenese do Holýšova. Mezinárodní sraz se koná posedmé

18.07.2024 | Stanislav Souček

Bohatý doprovodný program, soutěže a spanilou jízdu. To vše slibují pořadatelé mezinárdního srazu amerických vozidel, který se tento víkend uskuteční v Holýšově. Akci pořádá společnost Hollywood US Cars. 

Víkendové akce po celém Česku: srazy veteránů, rally i parádní traktoriády

18.07.2024 | Jiří Humplík

Třetí červencový víkend můžete vyplnit návštěvou některé zajímavé automobilové či motocyklové akce. Na mnoha místech v Česku se konají srazy historických vozidel, velké i malé závody, soutěže aut i motorek, spanilé jízdy a mnohé další. Kam se můžete od pátku 19. července do neděle 21. července vypravit, pokud obdivujete krásu aut a motorek, zjistíte v našem tradičním velkém přehledu.

Hmyz a ptačí trus. Co dělat se zašpiněnou karosérií a čeho se naopak vyvarovat?

18.07.2024 | Radek Pecák

Každá delší jízda vyšší rychlostí, například po dálnici, v současné době přináší výrazné zašpinění přední části karosérie hmyzem. Často se také na laku objevují nevábné skvrny ptačího trusu. Experti společnosti Kärcher a Škody Auto radí, jak si s tím poradit.

Nehorázná drzost: podívejte se, jak řidič osobáku zneužil spěchající sanitku

18.07.2024 | Adéla Beranová

Bez ohledu na okolí a předpisy zneužil řidič osobního vozidla záchranářskou uličku, kterou ostatní auta na silnici vytvořila pro spěchající sanitku Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje. Záchranáři nyní na sociální síti zveřejnili video z přední kamery svého vozu. Jen na něm zachycen osobní automobil ujíždějící vysokou rychlostí před sanitkou. Provoz na silnici byl při tom plynulý. 

Skvělá Honda CB500 Hornet: malá velká motorka pro začátečníky i pokročilé

18.07.2024 | Viola Procházková

Trochu matoucí nadpis je ve skutečnosti absolutně přesný. Nový přírůstek do rodiny Hornetů je dokonalým univerzálem, který nadchne nováčky, ale nezklame ani zkušené jezdce. Honda CB500 Hornet všem dokáže nabídnout pohodové cestování i adrenalinový zážitek.

Test nového Volkswagenu Passat 2.0 TDI: vůz, který vám hned padne do ruky

17.07.2024 | Jiří Humplík

/VIDEORECENZE/ „Co všechno nový Passat přináší? Je toho docela dost,“ uvádí autorecenzent Matěj Myška další model testovaný pro web TipCars.com. Jak se chová motor 2.0 TDI o výkonu 110 KW s automatickou převodovkou? A bylo reálné dosáhnout udávanou spotřebu 5,7 l/100 km? To a mnoho dalších zajímavostí o Volkswagenu Passat 2.0 TDI se dozvíte v tomto testu.

Fotosoutěž Dovolená s autem 2024: Hlasujte v 2. kole a dál posílejte vaše snímky

17.07.2024 | Karel Rozehnal

Léto je časem objevování a cestování do oblíbených turistických destinací, ať už v Česku nebo v zahraničí. Proto jsme pro vás připravili další ročník oblíbené soutěže Dovolená s autem, ve které můžete vyhrát zajímavé ceny pro řidiče od TipCars.com a rodinné vstupenky do zábavního parku Mirakulum. Soutěž už úspěšně odstartovala, zde hlasujte v 2. kole a hlavně dál posílejte snímky z vaší dovolené s autem do dalších kol soutěže.

Kroupy jako tenisáky. Na autě napáchají škodu i za sto tisíc, ochrana existuje

17.07.2024 | Ivana Fričová

Dolíky, díry, střešní okno napadrť, plechy jako hřiště na kuličky. To všechno umějí udělat s volně zaparkovaným autem kroupy, o které v posledních týdnech není nouze. Podle českých pojišťoven oprava vozu s podobnými zraněními může vyjít na bezmála sto tisíc. Existuje efektivní způsob, jak auto pod širým nebem ochránit před padajícími kusy ledu? Existuje, a podle motoristických webů se do něj vyplatí investovat.

KVÍZ: Senioři za volantem. Kdy musí na zdravotní prohlídku a další zapeklitosti

17.07.2024 | Radim Šlezingr

Řidiči senioři se musí preventivně podrobit zdravotním prohlídkám, aby jim bylo zachováno řidičského oprávnění. Vyšetření je podle vyhlášky č.277/2004 Sb. zaměřeno především na nemoci, které vylučují nebo podmiňují zdravotní způsobilost k řízení. Víte například, kdy musí neprofesionální řidiči s „papíry“ na osobní auto nebo motorku poprvé na lékařskou prohlídku?

Škoda Muzeum v Boleslavi slaví výročí vozu Škoda 1000 MB novinkami v expozici

17.07.2024 | Nikola Herpaiová

Před 60 lety začala výroba automobilu Škoda 1000 MB s motorem v zádi celokovové karoserie. Právě tomuto vozu je nyní v expozici Škoda Muzea v Mladé Boleslavy věnována speciální výstava. Návštěvníci si budou moci prohlédnout příběh auta od výběru koncepce, přes prototypy, přípravu výrobní technologie až po zahájení sériové výroby.  

Levnější elektromobily s logem Škoda? Elroq nebude o moc dražší než Karoq

17.07.2024 | Radek Pecák

Škoda Auto už se v příštích letech zaměřuje pouze na uvádění nových typů elektromobilů. Prvním z nich bude Elroq, pak přijde nový Enyaq a sedmimístný vůz. V přípravě je také elektrické kombi. Jejich cenovky sice nebudou úplně nízké, ale pomalu se dostanou na obdobně vysokou hladinu jako v případě stejně velkých a vybavených modelů se spalovacími agregáty.

Z výrobce nápojů automobilkou. RB17 je úžasný stroj a velký krok vpřed

16.07.2024 | Dominik Valášek

O uplynulém víkendu proběhla jedna z největších akcí motoristického kalendáře. V britském Goodwoodu se konal Festival rychlosti. Obří akce, která funguje primárně jako setkání lidí a aut ze světa motorsportu, se zúčastnili slavní závodníci z celého světa – ať už aktivní, nebo „v penzi“ – a také úchvatná auta, která nejsou k vidění nikde jinde. Jedno z nejzásadnějších aut bylo ovšem úplně nové a představilo se právě tady. Šlo o hypersport RB17, který znamená faktický přerod Red Bullu v automobilku.

Do Černošína se sjely veterány. Nejstarší byl Essex Super Six z roku 1929

16.07.2024 | Zdeněk Vaiz

Zhruba 120 historických vozidel se o víkendu sjelo do Černošína nedaleko Stříbra. Majitelé a obdivovatelé automobilů a motocyklů staršího data výroby se takto potkali potřetí. Nejstarším účastníkem byl Essex Super Six z roku 1929.

Škoda Scala patří mezi nejžádanější ojetiny. Jaká je jejich nabídka v bazarech?

16.07.2024 | Martin Pleva

Škoda Scala je jedno z nejlevnějších a nejoblíbenějších aut mladoboleslavské automobilky. Je to vůz, který zaujme vzhledem, cenou ale i praktičností. Široky výběr těchto aut najdete v tuzemských bazarech, ale podle našich zkušeností je o ně velký zájem, z nabídky proto rychle mizí. V dalším díle seriálu Deníku a webu TipCars.com jsme se podívali na nabídku právě těchto aut.

Vodní ďábel: Ferrari Arno XI je znovu na prodej za desítky milionů dolarů

16.07.2024 | Edvard D. Beneš

Pro každého, kdo se zajímá o závody rychlostních člunů nebo rychlostní rekordy na vodní hladině je název Arno XI – Ferrari pojem. Připomíná jim totiž, že v roce 1953 tento stroj vytvořil rychlostní rekord s fantastickou hodnotou 241,71 kilometrů v hodině. Za dobu své existence byl tento hydroplán třikrát prodán. Naposledy před 12 lety. Také v současnosti je v nabídce.

Tisíce tun betonu a železa. Nad dálnicí D35 vysouvají dělníci obrovský most

16.07.2024 | Iveta Nádvorníková

Vznikající estakáda se rýsuje na dálnici D35 u Svitav. Konstrukci mostu vyrábí dělníci přímo na místě a postupně jednotlivé částí vysouvají nad dálnici. Díky unikátní technologii nebude provoz na hlavním tahu omezený. Estakáda mát být hotová do konce října.

Test Dacia Duster: verze s pohonem LPG je skutečnou trefou do černého

16.07.2024 | Radek Pecák

Rodinné SUV Duster patří k nejžádanějším modelům na českém trhu. Nynější třetí generace si ponechává, zejména ve verzi 4x4 výbornou průchodnost terénem. Mezi motorizace se dostal také úsporný hybrid spolupracující s automatickým ústrojím a kladem základní verze je schopnost jezdit na dva typy paliv. Během testu jsem si ověřil i to, jaký je reálný rozdíl ve spotřebě při jízdě na LPG a benzín.

Smrt v zatáčce, osudové náledí, alkohol, útěk do polí. I slavní bourají

15.07.2024 | Ivana Fričová

Náledí, smyk, tma. Nebo taky zbytečný risk a špatné místo ve špatnou chvíli, někdy navíc alkohol a podivné manévry. Nehody, často tragické, se nevyhýbají ani známým a slavným tvářím. Stejně jako spousta jiných smrtelníků, i zpěvačky, muzikanti, herci, sportovci a politici se v jedné osudové vteřině stali viníky nebo oběťmi.

Traktory z celé Šumavy se předvedly na Velké ceně Michalova

15.07.2024 | Jana Vandlíčková

Spanilá jízda či test zručnosti. Takové byly body programu Velké ceny Michalova aneb S traktory nejen do polí. Akce se konala v sobotu na stašské autobusové nádraží. K vidění byly nejen zemědělské stroje, ale také automobilové veterány.

Vyfoťte se s autem na dovolené, pošlete nám snímek a vyhrajte báječné ceny

15.07.2024 | Karel Rozehnal

Fotosoutěž Dovolená s autem 2024 se nám pěkně rozjíždí. Právě skončilo hlasování v prvním kole soutěže a chystá se příprava kol dalších. Pokud stihnete poslat váš snímek do soutěže do úterka do 23:59 hodin, zařadíme vaši fotografii již do druhého kola, které odstartuje ve středu 17. července v 16 hodin. Tak neváhejte a posílejte, je to jednoduché! V soutěži můžete vyhrát rodinné vstupenky do zábavního parku Mirakulum a také zajímavé ceny pro řidiče od TipCars.com. Mezi nimi jsou funkční trička, sportovní taška, Bluetooth Find Me, USB nabíječka do auta, nástěnné hodiny, deštník nebo třeba espresso hrníček.