fbpx Přečtěte si | Beru.cz

Přečtěte si

Test Volkswagenu Tiguan s dieselem: křížení tygra a leguána úspěšně pokračuje

15.05.2024 | Radek Pecák

Téměř všechny špičkové technologie vyvinuté v koncernu Volkswagen se nyní dostávají do útrob Tiguanu třetí generace. Tento model se nadále nabízí s motory TDI, lze si objednat pohon všech kol, případně zvolit technologii pohonu plug-in hybrid. Otestoval jsem variantu s nejvýkonnějším turbodieselem. V recenzi verze R-Line se zaměřuji také na to, jak se bude žít cestujícím vzadu.

České ceny Hyundai i30 po faceliftu. Pořád normální auto za normální peníze

14.05.2024 | Dominik Valášek

V březnu odhalil Hyundai drobnou modernizaci modelu i30. V moravských Nošovicích vyráběný bestseller korejské značky dostal pozměněný vzhled, vylepšenou výbavu a konektivitu, teď ovšem přichází ta podstatná informace – kolik za vylepšený Hyundai dáme.

Milovníci pořádných auťáků se sešli v luženském muzeu na Opening Party

14.05.2024 | Josef Rod

Tradiční akce s názvem Opening Party se o víkendu uskutečnila v luženském muzeu JK Classics. Přátelské setkání milovníků pořádných auťáků začalo v 10 hodin. Kromě nablýskaných krasavců byl připraven také doprovodný program. 

Oldtimer Express 2024 pokořil Atény, přes Černou horu a Albánii to byla síla

14.05.2024 | Edvard D. Beneš

Vytrvalostní jízda českých veteránů s názvem Oldtimer Express je minulostí. Ekipa historických automobilů, která absolvovala pět náročných etap a ujela při tom vzdálenost 2 500 kilometrů, úspěšně zakončila cestu před antickým stadionem Panathinaikos v centru řeckého hlavního města Atény. Dva vozy do cíle nedojely.

Už mohla být odvedená spousta práce, říká o stavbě dálnice D11 ředitel ŘSD

14.05.2024 | Jan Braun

Už se mělo pět měsíců stavět, ovšem realita je jiná. Kdo postaví dálnici D11 z Trutnova na hranice s Polskem, stále není jasno. Jak uvedl ředitel Řediteství silnic a dálnic Radek Mátl, nezačne se stavět dříve než ke konci třetího kvartálu letošního roku. U hranic tak končí dálnice S3 a dál do České republiky už je tráva. 

První svezení s modernizovanou Octavií: auto jezdí uhlazeně, nová světla dráždí

14.05.2024 | Radek Pecák

Škoda právě zahajuje prodej svého nejdůležitějšího modelu Octavia. Na jižní Moravě jsem měl možnost vyzkoušet různé motorizace verze liftback i kombi. Facelift do techniky tak úplně nezasahoval, přesto lze říci, že se jízdní vlastnosti ještě o chloupek vylepšily. I díky zásahům do motorů. Navíc se řidiči i dalším členům posádky bude v kabině vozu lépe žít.

Alpine chce zachránit spalovací motor. Alpenglow Hy4 jezdí na vodík

14.05.2024 | Dominik Valášek

Zdá se, že se pozice konceptuálních a produkčních vozů otáčí. Zatímco před pár lety automobilky vyráběly spalovací auta a čím dál víc konceptů bylo elektrických, dneska automobilky dělají více a více elektromobilů a mezi koncepty se začínají objevovat spalovací motory. Jedním z takových „spasitelů“ spalovacího motoru je i Alpine – sportovní značka spadající pod Renault.

V dubnu Češi vzali ojeté Škodovky útokem, nejvíc šel na dračku Rapid

13.05.2024 | Jiří Humplík

Nabídka pětiletých i desetiletých ojetin vykázala v dubnu meziměsíční pokles až 12 %. Ten byl hnán především „hladem“ po vozech Škoda. V porovnání s březnem z inzerce zmizely především levnější varianty modelů Octavia Combi, Fabia a Rapid. 

Slepě následovat značky se nevyplácí. U Budějovic naváděla na nedodělanou D3

13.05.2024 | Edwin Otta

Dopravní nehodou mohla skončit instalace chybné značky u Krasejovky, vesničky patřící pod Kamenný Újezd, nedaleko Českých Budějovic na mezinárodní trase E55. Velké návěstí zde posílalo řidiče na nedokončenou dálnici. „Mohlo kvůli tomu dojít i k nepříjemné kolizi. Značení navádí do zákazu vjezdu,“ konstatoval řidič, který redakci Deníku na chybné značení upozornil.

Lloyd Ruby byl velký závodník, ale i smolař. Nikdy nevyhrál prestižní Indy 500

13.05.2024 | Edvard D. Beneš

Startoval v seriálu USAC Championship Car dlouhých dvacet let. Za svou závodní kariéru absolvoval 176 závodů. Dosáhl na sedm vítězství a celkem 88krát byl v první desítce. V Evropě skoro neznámý, v Americe velice populární. Takový byl Lloyd Ruby, který vítězil i ve vytrvalostních závodech. Dvakrát vyhrál 24 hodin Daytona, jednou dvanáctihodinovku v Sebringu a závod World Sportscar Championship. V Indy 500 byl ale velkým smolařem. Nikdy tento závod nevyhrál.

Karpaty na dlani i mučírna Alžběty Báthory. Čachtický hrad je plný kontrastů

13.05.2024 | Ivana Vitovská

/AUTEM ZA POZNÁNÍM/ Velmi romantické místo s nádherným výhledem do okolí, ale také hororová zřícenina v jejichž zdech měly být umučeny stovky dívek. Čachtický hrad leží asi šest kilometrů od Nového Mesta nad Váhom na Slovensku. Z Prahy k němu dojedete zhruba za tři a půl hodiny. Dominanta Malých Karpat ležící v nadmořské výšce 375 metrů každého uchvátí kontrastem nádherné přírody a hrůzostrašné pověsti. 

Škoda Octavia 2019 versus 2024: většina rozdílů je zvenčí neviditelných

13.05.2024 | Radek Pecák

Každá modernizace každého moderního automobilu přináší řadu změn. Některé jsou vyvolané třeba změnou předpisů v oblasti emisí nebo bezpečnosti, jiné si vyžádaly potřeby zákazníků, další pak jsou krokem výrobce ve snaze zaujmout. U Octavie je třeba každou změnu dobře předem uvážit, protože se jedná o nejprodávanější model značky Škoda. Přinášíme popis novinek v oblasti motorizací, výbavy a třeba i bezpečnosti.

E-autem na Jadran: využijte aplikace a hledejte javne punionice za električnu

12.05.2024 | Přemysl Spěvák

Počet veřejných nabíjecích stanic v Chorvatsku dosáhl podle tamních médií již tisícovky, většinou mají několik nabíjecích konektorů. Je i tak cesta elektromobilem na Jardan riskantní? Nebo už mohou být řidiči e-aut klidní? Deník se podíval na to, jak je to s výdrží baterií pro dlouhou cestu, infrastrukturou a dobíjecími stanicemi v Chorvatsku a na kolik peněz to řidiče vyjde.

Výroba jediného skútru ČZ skončila náhle před 60 lety. Existoval i jako NZeta

12.05.2024 | Radek Pecák

Jednostopý stroj ČZ 501/502 vznikal v letech 1957 až 1964. Verze označené nižším číslem se dají poznat podle přítomného krytu klaksonu na štítu nad předním kolem. Typ 502, který naběhl do výroby v roce 1960, se ale odlišoval hlavně technickými změnami, které podstatně vylepšily jeho jízdní vlastnosti.

V Poděbradech slavili hasiči. K vidění byla ruční stříkačka i elektroauta

11.05.2024 | Miroslav S. Jilemnický

Historickou hasičskou techniku, se kterou vyráželi hasiči bojovat s oheň před 150 lety, si mohli lidé prohlédnout na lázeňské kolonádě v Poděbradech. K dokonalému kontrastu byla hned vedle k vidění ta nejmodernější výjezdová cisterna profesionálního sboru. Kousek od sebe tak stála historická ruční stříkačka funkční už v 19. století a hasičské elektroauto.

Transfagaraš: rumunská silnice s extra výhledy, která zkouší vaši odvahu i brzdy

11.05.2024 | Andrea Jordánová

Říká se ji cesta do nebe, v horším významu pak Ceaușescovo bláznovství. Každopádně jeden z nejkrásnějších, ne-li vůbec ten nejkrásnější silniční úsek na světě. To je cesta Transfăgărășan (Transfagaraš), která v horách spojuje jih Rumunska s Transylvánií.

KVÍZ: Wartburg, milovaný i nenáviděný. Co vše víte o tomto autu z bývalé NDR?

11.05.2024 | Edvard D. Beneš

Kdysi jsme tento automobil z tehdejšího východního Německa, nebo-li NDR, na našich silnicích potkávali dost často. Vyznačoval se hlavně svým zvukem, protože se do něj montoval dvoutaktní motor. Ano jedná se o vůz Wartburg, o kterém jsme pro vás nachystali zábavný kvíz.

Lexus UX po faceliftu nabízí více výkonu, ještě úspornější hybrid a lákavou cenu

10.05.2024 | Viola Procházková

Oblíbený crossover Lexus UX se z vnějšku prakticky nezměnil, pod povrchem však najdeme hned několik příjemných novinek. Pohon přináší vyšší výkon a zároveň nižší spotřebu, prémiový pocit z jízdy zajistí ještě lepší odhlučnění a nejmodernější bezpečnostní asistenty.

Grazia Vale! Výstava motocyklů Ducati v Olympia Brno láká na speciál MotoGP

10.05.2024 | Michal Hrabal

Motocykl VR46 Avinti, na kterém v říjnu roku 2021 závodil na Grand Prix v italském Misanu Luca Marini, je perlou výstavy motocyklů Ducati v obchodním centru Olympia Brno v Modřicích u Brna. Expozice je průřezem historie slavné značky. Mezi šestatřiceti exponáty se nachází třeba legendární Ducati Cucciolo z roku 1949, ale také aktuální modely letošní sezony. Výstava potrvá až do 26. května  

Poprvé na skútru: víte, na co si máte dát za jeho řídítky pozor?

10.05.2024 | Radim Šlezingr

Sednout na skútr a vychutnat si jízdu za řídítky jednostopého krasavce je lákavá představa. Dopřát si ji mohou dokonce i ti, kdo nemají řidičák na motorku, ale vlastní „papíry“ na auto skupiny B. V praxi to znamená, že řídit slabší skútr mohou i řidiči, kteří zatím nikdy na motorce neseděli.

Závod připomíná slavné motocykly. Stopou slánského Oriona se vydalo sto veteránů

10.05.2024 | Kateřina Nič Husárová

Prvorepublikové značky, sporťáky nebo zemědělské stroje. Do Velvar se sjelo 80 automobilů a 20 motocyklů. Sedmnáctý ročník závodu Stopou slánského Oriona se uskutečnil ve středu 8. května. Padesátikilometrový okruh, který účastníci absolvovali po obcích v okolí. Jak řekl hlavní pořadatel Václav Bečvár ml., do cíle nedojela pro technické problémy pouze dvě vozidla.

Unikátní VW Golf a jiné youngtimery. Zajímavé „mazlíky“ najdete i mezi ojetinami

10.05.2024 | Martin Pleva

V nabídce ojetin najdete nejen „obyčejná“ auta za příznivou cenu, která se hodí třeba pro rodiny, začínající řidiče nebo živnostníky, ale můžete narazit i na opravdové skvosty. V inzerátech se totiž objevují i luxusní auta za miliony korun, historické veterány a také takzvané youngtimery, které mají sběratelský potenciál a jejich cena přitom není příliš vysoká. Najdete mezi nimi Volkswagen Golf R32 nebo Mercedes-Benz SL 600. V dalším díle seriálu Deníku a webu TipCars.com jsme se podívali na nabídku právě těchto aut.

AutoMatky z jihu Čech bojují za bezpečnější ulice. Trápí je bezohlední řidiči

09.05.2024 | Lenka Pospíšilová

Tři aktivní občanky Tábora Adéla Doušová, Karolína Koubová a Barbora Tůmová upozorňují na nedodržování dopravních předpisů v centru Tábora. Ženy, které se sloučily pod spolek AutoMatky, apelují na zastupitele i veřejnost. Vybízí nejen k ohleduplnosti, ale se svou prezentací nedostatků a návrhů na jejich řešení vystoupily také v debatě Na kus řeči s vedením města.

Tipy na motoakce: veterány pod Točníkem, Histo Cup v Brně a další super srazy

09.05.2024 | Jiří Humplík

Květen je ideální období pro auto-moto akce. Uskuteční se například veteránské jízdy, výstavy i soutěže, zahálet nebudou malé ani velké motocykly. Ty se navíc i se svými majiteli nechají na mnoha místech požehnat. Kam se můžete od pátku 10. května do neděle 12. května vypravit, pokud obdivujete krásu aut a motorek, zjistíte v našem tradičním velkém přehledu. A nechybí opět ani tipy na dlouhodobější akce a výstavy či burzy.

MS v hokeji je tady, na led míří i rolby. Ta první vznikla před 75 lety z jeepu

09.05.2024 | Edvard D. Beneš

Zítra, tedy v pátek 10. května, začíná v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji. Jeho dějištěm jsou Praha a Ostrava. Stejně, jako v minulosti budou patřit přestávky mezi jednotlivými třetinami úpravě ledu. Na něj vyjedou se svými stroji rolbaři, bez kterých si už žádný hokejový podnik nikdo neumí ani představit. Dnešní samozřejmost se zrodila před 75 lety, kdy vůbec první rolbu zkonstruoval Frank Zamboni v Paramountu ve Spojených státech. Postavil ji z jeepu.

Motorkářská sezona: opatrněji by měli jezdit hlavně „tatínkové - čtyřicátníci“

09.05.2024 | Miroslav Elsnic

S nástupem jara a teplejšího počasí se na české silnice vracejí motorkáři a s nimi i riziko dopravních nehod. Jen v průběhu letošního prvního čtvrtletí se z vyjížďky nevrátilo domů šest motorkářů, což je nejhorší bilance od roku 2021, kdy ve stejném období zemřelo sedm jezdců. Odborníci proto vyzývají k opatrnosti. I zkušení motocykloví matadoři se totiž musí po zimě rozjezdit. 

V kategorii dostupných dieselů nastal souboj koncernů: Přehled aut do 750 000 Kč

09.05.2024 | Radek Pecák

Zejména ti, kteří toho najezdí hodně po dálnicích, ocení nízké provozní náklady, které stále poskytují dieselové automobily. Přinášíme tedy přehled v současné době dostupných typů, které se nabízejí u jednotlivých značek oficiálně působících na tuzemském trhu s novými osobními auty. Zaměřili jsme se na klasické typy, tedy hatchbacky, kombi a SUV. Osobní dodávky jsme protentokrát vynechali.

Jawa 300 CL je skvělé retro s moderní funkčností. To pravé pro pohodové výlety

08.05.2024 | Viola Procházková

Příjemný posez, dojem lehkosti a design, za nímž se každý otočí. Novodobá Kývačka přináší nejen závan starých časů, ale i pohodlnou jízdu a snadné ovládání. Jawa 300 CL bude skvělou volbou i pro začínající motorkáře.

KVÍZ: Letní versus zimní pneumatiky. Víte, jaké jsou v nich rozdíly?

08.05.2024 | Radim Šlezingr

Výměna pneumatik na autě čeká většinu řidičů vždy na jaře a na podzim. Víte, jaký je rozdíl mezi letními a zimními pneumatikami a proč je dobré v danou roční dobu používat ty správné? Vyzkoušejte si v našem kvízu, co o problematice pneumatik víte.

S Velorexem byl i v Saint Tropez. „Hadráky" jsou mi souzené, říká nadšenec

08.05.2024 | Magdaléna Blažková

V životě padesátiletého Miroslava Staníka z Ořechova hraje Velorex hlavní roli. Není pro něj pouze netradičním prostředkem dopravy, ale životní vášní, která ho provází už více než tři desetiletí. Dnes už vlastní Velorexů několik, dva z nich mu dokonce v minulosti někdo ukradl. Oba je ale naštěstí získal zpět.